Main Article Content

Authors

Introduction: Malnutrition is a global health problem, which includes, in Ecuador, the rural population of the Sierra. This is why it was decided to evaluate the nutritional status of the non-hospitalized adults of an Ecuadorian mountains canton. Materials and methods: The study carried out was an observational, descriptive, cross sectional study with a sample of 115 mature patients of the canton Cevallos in Ecuador’s Sierra region during the period April-September 2016. To determine the nutritional state, the calculation of the Body Mass Index (BMI) was used. The associate illnesses were determined, starting from the anamnesis to each one of the patients. All the results were evaluated by means of the determination of percentage values; the Pearson correlation coefficient was used to determine the relationship between BMI and associated diseases. Results: The patients’ 82.6 % was undernourished; 69.57 % presented illnesses associated with the prevalence of arterial hypertension (41.84 %), diabetes Mellitus (21.43 %), and ischemic cardiopathy (18.37 %). All the patients considered as very satisfactory the intervention strategy. The correlation between malnutrition and associated diseases was practically nil. Conclusions: Knowing the state of the populations of the adults belonging to the canton health, Cevallos propitiated the creation of the necessary spaces to guarantee the medical care in the development of the population’s activities, as well as to design a program of educational chats to the patient beneficiaries.
Romero Viamonte, K., Sánchez Martínez, B., Vega Falcón, V., & Salvent Tames, A. (2020). Nutritional Status in Adults of Rural Population in a Canton of the Ecuadorian Highlands. Revista Ciencias De La Salud, 18(1), 52–66. https://doi.org/10.12804/revistas.urosario.edu.co/revsalud/a.8748

Black RE, Allen LH, Bhutta ZA, et al. Maternal and child undernutrition: Global and regional exposures and health consequences. The Lancet. 2008;371(9608):243-260.

Álvarez Hernández J. Desnutrición y enfermedad crónica. Nutr Hosp Supl. 2018;5(1):4-16.

Concha Cisternas Y, Valdés Badilla P, Guzmán Muñoz E, Ramírez Campillo R. Comparación de marcadores antropométricos de salud entre mujeres de 60-75 años físicamente activas e inactivas. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2017;21(3):256-62.

Giraldo Giraldo NA, Paredes Arturo YV, Idarraga Idarraga Y, Aguirre Acevedo DC. Factores asociados a la desnutrición o al riesgo de desnutrición en adultos mayores de San Juan de Pasto, Colombia: un estudio transversal. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2017;21(1):39-48.

Peng LN, Cheng Y, Chen LK, Tung HH, Chu KH, Liang SY. Cognition and social-physiological factors associated with malnutrition in hospitalized older adults in Taiwan. J Nurs Res. 2015;23(1):1-5. Doi: 10.1097/jnr.0000000000000074

Serrano-Urrea R, García-Meseguer MJ. Relationships between nutritional screening and functional impairment in institutionalized Spanish older people. Maturitas. 2014;78(4):323-328. Doi: 10.1016/j.maturitas.2014.05.021

Carrazco-Peña KB, Tene CE, Elizalde AM. Disfunción familiar y desnutrición en el anciano. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2015;53(1):14-19.

Agencia EFE. Uno de cada cuatro niños menores de cinco años tiene desnutrición en Ecuador. El Comercio [Internet]. 2018 Oct 4 [citado 2019 dec 18]; Disponible en: https://www.elcomercio.com/actualidad/ninos-desnutricion-alimentacion-dieta-ecuador.html

Vanegas Izquierdo PE, Peña Cordero S, Salazar Torres K. Impacto de la nutrición en los adultos mayores de la sede social del Centro de Atención Ambulatoria Nº 302 del cantón Cuenca-Ecuador, Año 2015. Revista Latinoamericana de Hipertensión. 2017;12(3):83-87.

Misiones Online. ¿Por qué es importante la intervención nutricional para cuidar nuestra salud y tratar enfermedades? [Internet]. 2017 [citado 2019 mar 15]. Disponible en: https://misionesonline.net/2017/08/13/importante-la-intervencion-nutricional-cuidar-nuestra-salud-tratar-enfermedades/

Burgos Peláez R, Joaquín Ortiz C, Vaqué Crusellas C. ¿Podemos integrar la asistencia nutricional en los distintos niveles asistenciales?: la experiencia catalana. Visión del clínico. Nutr. Hosp. 2017;34(Suppl 1):13-7. Doi: 10.20960/nh.1236

Herrero Olarte S. Acceso a alimentos en zonas rurales de Ecuador. Análisis de las políticas de entrega en el periodo 1987-2010. TEUKEN BIDIKAY. 2015;6(7):63-79.

Organización Mundial de la Salud. Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of a WHO Expert Committee. World Health Organ Technical Report Series 854 [Internet]. 1995 [citado 2019 mar 17]. Disponible en: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/37003/WHO_TRS_854.pdf;jsessionid=9CED7A3C6230903703FEB19C8D51316E?sequence=1

Webconsultas. Alimentación en la desnutrición [Internet]. 2017sep [citado 2019 mar 17]. Disponible en: https://www.webconsultas.com/dieta-y-nutricion/nutricion-y-enfermedad/diagnostico-de-la-desnutricion

Diez González S, Fernández Villa L, Suárez Gil P. Prevalencia de desnutrición en población anciana de dos barrios urbanos de Asturias. Rev Esp Nutr Comunitaria 2015;21(2):7-12 Doi: 10.14642/RENC.2015.21.2.5097

Quiroga Torres TE, Vásconez García AE, Celis Rodríguez G. Valoración de pruebas diagnósticas de desnutrición en pacientes adultos, Hospital iess, Cuenca 2014. Revista Enfermería Investiga. 2016;1(4):148-151.

Enríquez Bermeo F, coordinador. Seguridad alimentaria: responsabilidad de los gobiernos autónomos descentralizados provinciales. [Internet]. 2015 [citado 2019 mzo 16]. Disponible en: http://www.congope.gob.ec/wp-content/uploads/2016/07/Seguridad-Alimentaria-texto.pdf

Organización Mundial de la Salud. Enfermedades no transmisibles [Internet]. 2018 [citado 2019 mar 21]. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases

Barbosa Martín EE, Fajardo Niquete I, Sosa Valadez F, Sosa-Valadez F, Cetina-Sánchez F, Puc-Encalada I, Vargas-Espinosa R, et al. Estudio poblacional sobre el estado de salud y nutrición de habitantes de la ciudad de Mérida, México. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2016;20(3):208-215. Doi: 10.14306/renhyd.20.3.217

Escaffi Fonseca MJ, Moreira Carrasco L, Rodríguez Osiac L, Pizarro Quevedo T, Cavada Chacón G, Villarroel del Pino L et al. Efectos de la desnutrición calórico-proteica temprana en el estado nutricional y atributos del síndrome metabólico en una cohorte de adultos jóvenes. Nutr. Hosp. 2015;32(3):1116-1121. Doi: 10.3305/nh.2015.32.3.9395

Organización Mundial de la Salud. Salud de los trabajadores: plan de acción mundial 60.ª Asamblea Mundial de la Salud [Internet]. 2007 [citado 2019 mzo 16]. Disponible en: http://www.who.int/occupational_health/WHO_health_assembly_sp_web.pdf?ua=1

Munar Gelabert M, Puzo Foncillas J, Sanclemente T. Programa de intervención dietético-nutricional para la promoción de la salud en el lugar de trabajo en una empresa de la ciudad de Huesca, España. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2015;19(4):189-196. Doi: 10.14306/renhyd.19.4.168

Romero Viamonte K, Sánchez Martínez B, Sandoval Torres ME. Atención de enfermería aplicada al estado nutricional de los alumnos de una Unidad Educativa. Rev Cub MGI. 2018;34(3).

Candelaria Brito JC, Gutiérrez Gutiérrez C, Acosta Cruz C, Pérez Ruiz A, Ruiz Pérez FR, Labrador Mazón O. Programa de educación comunitaria sobre salud nefrológica en adultos mayores con factores de riesgo. Rev Cub MGI. 2017;36(2).

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.